Choď na obsah Choď na menu
 


17. 5. 2018

Demoverzia, Upgrade

Demoverzia

Demoverzia je komerčný softvér, ktorý je voľne šíriteľný, ale má určité obmedzenia. Najčastejšie obmedzenie je napríklad, že softvér zostane funkčný len po určitú dobu od začatia jeho používania užívateľom. Alebo sa nedajú využívať všetky požadované úkony softvéru. Ďalšie obmedzenie, ktoré by softvér mohol mať je obmedzený alebo blokovaný prístup k dôležitým funkciám. Pomocou demoverzie si môžeme vyskúšať funkčnosť programu, jeho ovládanie, a následne máme možnosť rozhodnúť sa, či daný program zakúpime alebo nie. Sú dostupné väčšinou zdarma alebo sú dodávané za poplatok na CD disku.

Upgrade

Označuje výmenu výrobku za novšiu verziu toho istého produktu. Upgrade softvéru znamená zásadné vylepšenia, aby bol systém v aktuálnom stave alebo aby sa zlepšili jeho vlastnosti. Je to rozšírenie produktu o nové funkcie, funkčnú zmena aplikácie, zdokonalenie používaného softvérového produktu, nahradenie programu novšou vylepšenou aplikáciou, zmenou vizuálnej stránky programu, pričom jadro podstaty programu ostáva rovnaké. Firmy často poskytujú automatickú neplatenú aktualizáciu (update) pre svoje programy, avšak podmienkou zvyčajne býva registrácia produktu.

V aktualizačnom balíčku zväčša nájdeme opravy chýb alebo opravy kompatibility s hardverom. Pri softvéri ide o nainštalovanie vyššej verzie programu a pri hardvéri ide o výmenu zariadenia za novšie, výkonnejšie.