Choď na obsah Choď na menu
 


Záver

Cieľom tohto projektu bolo vypracovať tému z oblasti informatiky. Naša téma bola etika a právo informačných služieb. Prácu sme rozdelili na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť spočíva v spracovaní a zhrnutí zistených informácií o našej téme v dokumentácií. Praktická časť bola vytvorenie vlastnej webovej stránky umiestnenej  na internetovom serveri pomocou podkladov vo vytvorenej dokumentácií.

V našej práci najskôr upozorníme návštevníkov stránky o tom, že existuje aj autorský zákon o tom ako legálne používať softvér a upozorníme ich na dôležitosť autorských práv. V tejto prvej kapitole je zahrnutá aj registrácia softvéru u výrobcu, kde sme sa snažili vysvetliť čitateľom, prečo je registrácia nevyhnutná. Ďalej sme rozobrali definíciu licencie a licenčnej dohody, ktorá je podmienkou legálneho softvéru. Potom sme sa snažili rozlíšiť jednotlivé druhy licencie - napríklad adware, shareware, multilicencia,atď - a popísať, na akom princípe fungujú. Tu sme spomenuli aj užitočné rady, ako sa zbaviť adwaru alebo ako  sa pred ním chrániť. Vysvetlenie pojmov slobodný a otvorený softvér vrátane ich príkladov a podmienok je predposledná časť tejto kapitoly. A ako posledné sme objasnili upgrade softvéru, jeho význam a aký je rozdiel medzi upgradeom softvéru a upgradeom hardvéru.

V druhej kapitole sme stručne a výstižne spracovali v jednotlivých bodoch najskôr výhody a následne nevýhody otvorených systémov a programov. V nevýhodách sme opísali vybrané problémy ako napríklad problém s vlastníctvom, ktoré sa môžu naskytnúť pri používaní otvoreného systému.

Autorské práva na zdroje na webe je názov tretej a zároveň poslednej kapitoly v našej práci. Túto kapitolu sme rozdelili na dve podkapitoly. Prvá s názvom sťahovanie a šírenie, kde sme chceli vyzdvihnúť hlavne riziko vírusu pri sťahovaní rôznych dokumentov a riziko, že by sme mohli omylom porušiť autorská práva, kvôli čomu by sme mohli byť potrestaný, pretože je to trestný čin. A nakoniec druhá s názvom počítačové pirátstvo, kde sme vysvetlili činnosť Obchodnej dohody o boji proti falšovaniu ACTA.