Choď na obsah Choď na menu
 


17. 5. 2018

Shareware, Freeware, Adware

Shareware

Je spôsob distribúcie softvéru, ktorý umožňuje program bezplatne vyskúšať alebo používať po obmedzenú dobu. Po uplynutí tejto doby si musí používateľ daný program buď zakúpiť, alebo program odinštalovať. Jeho autor umožňuje predovšetkým legálne na vlastnom počítači používať každému užívateľovi, ktorý ho používa na nekomerčné účely. Shareware program je možné voľne kopírovať, umiestňovať do najrôznejších výberov či už na Internete alebo na CD-ROM. Je nutné dodržať  len jednu základnú podmienku:  nikto nesmie meniť bez povolenia autora program a jeho formu jeho distribúcie. Je potrebné vedieť, že používanie programu po uplynutí lehoty alebo za iných podmienok je prakticky totožné s prevádzaním pirátskej kópie 

Freeware

Je voľne šíriteľný softvér, ktorý autor určil na voľné komerčné aj nekomerčné použitie všetkým užívateľom, pričom sa vzdal nároku na finančné vyrovnanie. Programy s týmto označením môžeme celkom ľubovoľne šíriť, kopírovať a inštalovať na ľubovoľný počet počítačov. Pre šírenie freeware platia podobné pravidlá ako pre shareware. Autorské práva freewaru sú ponechané jeho autorovi, preto ho užívatelia nemôžu modifikovať, zasahovať do nich, ani vkladať do vlastných produktov. Nedáva k dispozícii zdrojový kód a neumožňuje tak vytváranie jeho odvodených verzií.

Adware

Je akýkoľvek softvér, ktorý automaticky zobrazuje, prehráva alebo sťahuje reklamný materiál, ktorý sa zobrazuje v kontextových oknách alebo na paneli s nástrojmi vo vašom počítači alebo prehliadači na počítači po svojej inštalácii. Reklamy v týchto programoch slúžia niekedy na pokrytie nákladov na tvorbu programu, a vďaka nim je možné, aby program bol dostupný zadarmo. Väčšina adware je nepríjemná, ale bezpečná. Niektoré z nich sa však používajú na zhromažďovanie vašich osobných informácií, sledovanie webových stránok, ktoré navštívite, alebo dokonca zaznamenanie stlačenia klávesov. Najčastejšie pochádza zo slobodného softvéru, ale môže byť inštalovaný aj v prehliadači alebo operačnom systéme. Na odstránenie adwaru funguje napríklad antivírus so softvérom na odstránenie adware na vyhľadanie a odstránenie akéhokoľvek adware, ktorý by mohol byť skrytý v zariadení. Pred odstránením adware zo zariadenia je potrebné zálohovať všetky dôležité súbory. Chrániť sa pred ním môžeme antivírusom alebo zapnutou bránou firewall pri používaní internetu.