Choď na obsah Choď na menu
 


17. 5. 2018

Slobodný a otvorený softvér

Slobodný softvér

Cieľom slobodného softvéru je zaručiť používateľovi slobodu spúšťania, kopírovania, šírenia, upravovania a zlepšovania softvéru. Sloboda študovať ako daný program funguje, vykonávať v ňom zmeny a prispôsobovať ho. Nevyhnutnou podmienkou je prístup k zdrojovému kódu. Rozdeľuje sa na:

sloboda 0 - sloboda spustiť program na akýkoľvek účel

sloboda 1 - sloboda študovať a upravovať program (vyžaduje sa prístup k zdrojovému kódu)

sloboda 2 - slobodu kopírovať program

sloboda 3 - slobodu vylepšiť program a poskytnúť toto vylepšenie verejnosti 

    

            Otvorený softvér

           Open-source softvér je počítačový softvér, ktorého zdrojový kód je prístupný pod takou licenciou, ktorá umožňuje študovanie, poprípade vkladanie zmien a vylepšení do zdrojového kódu a poťažmo do softvéru a umožňuje ďalšiu redistribúciu v modifikovanej alebo nezmenenej forme. Je to význačný príklad open source vývoja. Na týchto projektoch sa týmto spôsobom môže podieľať hocikto z celého sveta. Každý do projektu môže pridať svoj nápad. Medzi najznámejšie open source projekty patrí vývoj Linuxu. Distribúcie sú tvorené pre bežných používateľov aj pre profesionálov. Medzi známe distribúcie patria:

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Debian, Mandriva, Fedora, Slax, Gentoo, Greenie, Android. Ďalším významným open source projektom je balík kancelárskych aplikácií OpenOffice.org a LibreOffice.org. Tento systém je plnohodnotná alternatíva k MS Office.