Choď na obsah Choď na menu
 


17. 5. 2018

Nevýhody otvorených systémov

Pri otvorenom softvéri možno len ťažko nájsť nejaké záruky. Väčšina licencií obsahuje klauzulu, čo znamená že vývojár neručí za nič. Zároveň nikto nevie zaručiť, že v budúcnosti budú vychádzať aktualizácie a opravy programov. Grafickému rozhraniu aplikácií sa tu venuje menšia pozornosť. Daná aplikácia je vytvorená pre programátorov, a preto je to často zložité na používanie.     

- Značné problémy môžeme mať aj s vlastníctvom. Môže sa stať, že do väčšieho otvoreného projektu je zakompovaný proprietárny zdrojový kód. Pri používaní viacerých druhov licencií môžu vznikať problémy, keďže nie sú kompatibilné. Softvérové patenty platia len v niektorých krajinách. Niekedy je ťažké zistiť v akom stave je daný projekt keďže otvorený softvér sa príliš nevenuje reklame a marketingu.

- V otvorenom softvéri sú aj mnohé úskalia. Často dochádza k prílišnej orientácii na samotný softvér, čo ďalej spôsobuje zaostávanie vývoja ostatných častí. Problémy vznikajú aj v dokumentácii, ktorej tvorba nestíha za kódom. Pri menších projektoch taktiež často chýba vývojárska dokumentácia a lokalizácia.